1347

Povestea „fratilor“ Kebab si a surorii lor, Shaorma.

Cum a ajuns un preparat traditional turcesc sa cucereasca lumea dupa ce s-a transformat in produs de fast-food cu specific oriental.

Doner, doner kebap, shaorma, shawarma sau saorma, cum este cunoscut in Romania amestecul oriental de condimente, legume si carne, a fost popularizat de imigrantii turci, care au intuit, in mod corect, ca un preparat consumat rapid, pe fuga, va fi mult mai apreciat de clientii ocupati.

Fie ca este folosita lipia, pita sau chifla, varianta moderna a kebapului continua sa fie revendicata de mai multi cetateni de origine turca. Printre acestia se numara si imigrantul Kadir Nurma, „parinte“ al preparatului recunoscut de Asociatia Turcilor Producatori de Doner kebap din Europa, care a incetat din viata la sfarsitul saptamanii trecute, la varsta de 80 de ani. Stabilit in Germania din 1960, turcul Kadir ar fi inceput sa vanda carne la gratar si salata infasurate in pita, din anul 1972, intr-o dugheana deschisa in Berlinul de Vest.

Nurman nu si-a patentat inventia, iar in ultimii ani de viata ajunsese sa regrete acest lucru, dupa cum declara intr-un interviu oferit unui ziar nemtesc in anul Kadir-Nurman2011. Pe de alta parte, inventatorul donner kebapului modern se declara multumit de faptul ca milioane de oameni din intreaga lume apreciaza reteta si ca multi dintre conationalii sai isi castiga traiul de pe urma vanzarii de kebap.

In urma cu patru ani se anunta decesul celui supranumit Regele kebapului, un alt imigrant turc, Mahmut Aygun, nume legat, de asemenea, de paternitatea vestitului preparat. Pe de alta parte, englezii sustin ca primul doner a fost vandut la Londra, in formula consacrata astazi, de Cetin Bukey, in 1966, fapt consemant si de enciclopedia online, Wikipedia.

Carne „invartita“ pe vertical

Indiferent de adevar, istoria doner kebapului provine din timpul Imperiului Persan, cand soldatii arabi obisnuiau sa friga carnea infipta pe sabii, direct pe foc. Carnea a fost fripta pe gratar clasic, la orizontala, pana cand s-a descoperit o noua metoda de preparare. Doner kebap, carne invartita sau rotita pe tepusa in traducere, se refera, de fapt, la tehnica de preparare a carnii, inventata in secolul al-XIX-lea de o familie de turci din Bursa, pe nume Iskender, de unde si specialitatea iskender kebap, un echivalent al shaormei la farfurie, original realizata din fasii subtiri de carne, servite pe un pat de lipii, cu un sos de rosii si cu iaurt.

Kebapul „rotit“ presupunea asezarea carnii, de miel sau de berbec, pe o tepusa invartita deasupra focului, dar pe un fel de grill vertical, care nu lasa zeama sa se scurga pe carbuni, spre desosebire de cel orizontal. Secretul gustului nu sta numai in marinata cu care sunt preparate fleicile, ci si felul in care carnea de pe grill este taiata de sus in jos cu o lama speciala, asa incat flacara sa patrunda carnea treptat, pe parcursul mai multor ore, timp in care grasimea aromata se topeste oferindu-i o savoare aparte.

Shaoarma, sinonim pentru doner

1212Se pare ca shawarma nu este decat un sinonim din limba turca pentru doner, asa ca ambii termeni se traduc prin „a roti“ sau „a invarti“, referire la tehnica de rotisarea a kebapului, fara sa existe diferente legate de modul in care sunt servite, in lipie, pita sau chifla. Mai mult, se pare ca grecescul gyros, dar si varianta traditionala a taco-ului mexican, asa-numitul tacos al ciobanului, s-ar trage tot din fratele turcesc, acestea fiind adaptate specificului local. De exemplu, la greci se adauga sosul cu usturoi tzatziki, in vreme ce mexicanii combina carnea cu chili.

Nemtii sunt indragostiti de kebap, Germania fiind tara in care preparatul turcesc se bucura de cel mai mare succes din Europa. Numai in Berlin se inregistreaza peste 1.000 de standuri care comercializeaza kebap in pita, lipie sau la farfurie, si aproximativ 16.000 de tonete pe intreg teritoriu, conform BBC. Aceasta adevarata obsesie culinara a germanilor este sustinuta de cifrele publicate in urma cu trei ani de Asociatia Turcilor Producatori de Doner kebap din Europa, cu sediul la Berlin, din care reiese ca se consuma zilnic 400 de tone de kebap, in valoare de 2.5 miliarde de euro anual.

Si romanii sunt mari mancatori de shaorma, cu 220.000 de bucati vandute zilnic, 25.000 dintre ele numai in Bucuresti. Anual, in Romania, se vinde kebap in valoare de 200 de milioane de euro, conform statisticilor. La vecinii unguri, kebapul a fost adoptat sub denumirea de gyros, rusii o numesc shaurma sau shawerma, bulgarii ii spun dyuner, in vreme ce spaniolii au botezat-o chawarma.

Daca intre timp vi s-a facut pofta de o “carne invartita pe vertical”, va invitam sa vizualizatati produsele Primo Fast Food de tip Shaorma si Kebap si va asteptam cu mare drag la una din locatiile noastre. Pofta buna!