1076

Istoria shaormei

Shaorma, intitulata shawarma sau doner kebab este un produs culinar importat din Orient. Denumirea ei vine de la miscarea de rotire, procedeul prin care carnea este expusa intermitent temperaturii inalte.

Shaorma a aparut in epoca medievala in taberele de razboinici din zona Persiei, adica a Iranului de astazi. Cea mai la indemana modalitatea de a gati pentru acestia era frigerea carnii pe sabie si, deoarece acest proces lua destul de mult timp, au gasit o solutie in a ingramadi carnea pe sabie si a o consuma progresiv de la exterior catre interior. Firimiturile de carne erau asezate in lipie si combinate cu diverse salate. Initial, pozitionarea sabiei cu carne era orizontala, verticalizarea de astazi fiind doar o varianta culinara citadina menita sa ofere un plus de savoare.

Shaorma pe care o consumam noi este putin diferita fata de cea consumata in lumea araba. Un adaos specific este cel al cartofilor prajiti, ingredient care ajunge sa cantareasca destul de greu si in balanta echilibrului nutritional. Singurele ingrediente specifice, fara de care nu am avea shaorma, sunt lipia si carnea coapta prin rotire. Apoi, in functie de fiecare zona traditionala, se adauga ingrediente specifice.

Desi nu este intotdeauna necesar, in compozitia shaormei se adauga si legume si sos. Legumele difera de la zona la zona, iar sosul la fel. In Liban, de exemplu, legumele sunt inlocuite de salatele locului cum ar fi “fattoush” sau “tabbouleh”, iar sosurile sunt pe baza de naut. In varianta greceasca de shaorma numita “gyros”, salata este inlocuita de ingrediente precum ceapa, rosiile, varza, iar sosul este traditionalul tzatziki.

Desi este considerata de multi delicioasa, shaorma preparata la noi cantareste greu la numarul de calorii. In compozitia ei intra de obicei 50 g lipie, 100 g carne, 100 g cartofi prajiti, 20 g rosii, 20 g castraveti, 20 g maioneza, 20 g sos de rosii. O shaorma in Romania ajunge la aproximativ 380 g, iar valoarea ei calorica este de 210 cal/100 g. O portie ajunge asadar la 800 de calorii. Exista insa si o solutie pentru cei care vor sa reduca numarul caloriilor. Prin eliminarea cartofilor prajiti, valoarea calorica coboara pana la 450 cal/portie sau 160 cal/100 g, iar daca se elimina si sosul de maioneza, aproape ca se obtine o mancare dietetic cu un numar de 300 cal/portie sau 115 cal/100 g.